Koncerny Lafarge a Holcim rokujú o spojení svojich zdrojov a síl

05.04.2014 Celý región

Paríž/Zürich 5. apríla (TASR) - Rokovania o zlúčení cementárenských koncernov, francúzskeho Lafarge a švajčiarskeho Holcimu, významne pokročili. Agentúra Reuters uvádza, že ich spojením by vznikol najväčší koncern na svete v tomto sektore s hodnotou akcií vyše 50 miliárd USD (36,50 miliardy eur).

Predstavitelia rokovacích tímov v piatok (4.4.) vo vyhlásení uviedli, že sa dohoda ešte nedosiahla. A keď sa stane realitou, zrejme vyvolá veľkú pozornosť protimonopolných úradov v Európskej únii i Spojených štátoch, na ktorých by nová firma dominovala.

Spojenie oboch koncernov by viedlo k zníženiu prevádzkových nákladov, zníženiu zadlženia a lepšiemu využívaniu energie, najmä elektrickej, ktorej cena sústavne rastie. Súčasne by sa ľahšie vyrovnali aj s poklesom dopytu po cemente, ktorý pretrváva od vypuknutia americkej hypotekárnej krízy v roku 2008.

Aj keby protimonopolné úrady súhlasili so zlúčením oboch koncernov, zrejme by najprv žiadali, aby oddelili výrobu cementu od obchodu s ním.

Zlúčenie Lafarge a Holcimu by sa mohlo stať v bežnom roku najväčšou akciou tohto druhu na európskom kontinente.

Akcie oboch výrobcov cementu po oznámení pokroku v rokovaniach o zlúčení vzrástli na štvorročné maximum a správa potiahla na burze celý sektor.

Analytici však upozorňujú, že ich spojenie prinesie synergický efekt až o niekoľko rokov.

Lafarge zamestnáva v 64 krajinách 65-tisíc ľudí, Holcim má v 70 štátoch 70-tisíc pracovníkov. Oba koncerny majú významné a sčasti aj prebytočné kapacity vo Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Česku, Rumunsku a Srbsku.

V minulom desaťročí sa výrazne zadlžili, hoci dlhový rating Holcimu je podstatne lepší než koncernu Lafarge. Ich rozvoj zahatalo prasknutie úverovej krízy na domy a byty v Spojených štátoch, následný ekonomický pokles, nástup rozpočtovej krízy najmä v južných štátoch EÚ, ale aj Arabskej jari v Egypte, Tunisku, Líbyi a Sýrii. Lafarge prevzal v Egypte za 8,8 miliardy eur spoločnosť Orascom Cement.
 

Vyberte región